top of page
  • Foto del escritorOur Passion Les Falles

#LlibreFaller per a les #Falles20

València 08 de febrer de 2020.

Ahir , divendres 07 de febrer de 2020, i a l'Auditori de la Ciutat de les Arts i de les Ciencies a València a pocs pasos de la #ExpoNInot20 es va presentar el #LLibreFaller per a estes #Falles20 .


Per a aquesta ocasió, l'acte va estar presidit per la Fallera Major de València 2020, Consuelo Llobell Frasquet, i la seua Cort d'Honor, la Fallera Major Infantil de València 2020, Carla García Pérez i la seua Cort d'Honor, president de JCF, Pere Fuset, membres del consell rector, la directiva de Junta Central Fallera... I entre elles i ells .Pepa Gómez , vicepresidenta de #Cultura de Junta Central Fallera qui va donar inici a la presentació amb aquestes paraules en torn al Llibre i el seu procés :


< [...] Tot llibre, explica històries i este llibre, este Llibre Faller ,concentra infinites. Les històries de goig de les falles cremades, les de les il-lusions de les comissions amb els seus quadres d'honor i les apostes artístiques, culturals i crítiques que traurán al carrer, en poc mes d'un més, de la má de les seues i els seus artistes fallers .
Les històries dels concursos, esdeveniments, activitats, tramits i treball, de centenars i centenars de persones que dediquen cada día el seu temps desinteresadament per les Falles desde la Casa Gran ,en cadascuna de les delegacions que la conformen.
Històries, també noves , de la nova directiva, de les Falleres Majors de València i les seues Corts d'Honor i de les regines de les festes germanes Alacant, Castelló, Murcia i Burgos.
Històries, que ens deixen un nus en la gola, com les de Amparo Garrigues Santonja, Miguel Torrentí Ponce, Juan García Marqués, Enrique Vicente García Ibañez, Manuel Villalba Mingacho, Vicente Tornadol Pascual i Rogelio Algarra Vicente.
Històries, que també bateguen , les histories de Alfredo Villalba , Toni Grau, Juan Roig, i Jorge Mario Vismara, que omplirán les planes del próxim Llibre Faller.
Son històries totes ,amb un mateix fil conductor i narratiu: l'esforç, la dedicació, la pasió, l'entrega, la convivencia i l'aprenentatge conjunt d'una societat fallera.
Es part ja de la cultura i part d'esta historia d'este llibre s'ha fet en un escenari excepcional, el Museu Faller, que per cert, obrirá les seues portes el día 1 de març novament. Indultem totes estes histories i per tant, aprofitem per a parlar de l'#ndultDelFoc , una agenda cultural que arriva dins de no res. El próxim dilluns, a esta mateixa sala, es projectará, novament, el documental d'Okuda, a les 18:30. I, a esta seu ja dels ninots desde fa cinc anys, l'exposició, es projectará un video promocional del projecte <Falles sostenibles> produit per la Diputació de València amb la col-laboració del Ajuntament .
I parlant del museu i parlant de llibres, també trobareu 20.000 marcapagines de promoció del propi museu a la #ExpoNinot20. I només, en un passeig d'aci fins al museu, podem gaudir de noves rutes . Rutes per a coneixer les nostres Falles i la nostra Historia. Rutes sobre ninots experimentals, femenins... Rutes també guiades per ninots infantils , de retrat i de caricatura.
Per tant, la cultura suma cultura. I hui creix un poc més amb este llibre [...] Este llibre, a banda, és un orgull . És un orgull pel treball inesgotable d'un equip meravellos amb la col-laboració de moltísimes persones. I també d'orgull per haber tingut la oportunitat de estar al capdavant de esta delegació de publicacions, una experiencia meravellosa. I desde aci, per tant vull donar les gràcies a totes les persones que han sigut part de este llibre d'històries falleres.
I també m'alegre de presentar un nou format , un format que suma, que ès el que ens agrada als que fem cultura, tots nosaltres. A banda dels llibres, hem creat esta edició llimitada de memóries USB amb contingut de la publicació i donar un pas a una nova imatge. A la cultura del papel s'afegeix la cultura digital ,en record de este exercisi amb eixa portada que es cartell de les Falles d'enguany.
En mans de les nostres Falleres Majors de València i de les Corts d'Honor vorem els dos formats. Un gest que barreja el que mai passará de moda però, també la novetat. [...]
I finalment, un apunt molt important de tot llibre faller es el seu monográfic i enguany está dedicat a dones pioneres. Un treball interesant, i pensem que necessari.
I per a explicar-ho amb tot detall donaré pas a una altra dona pionera per a mi , que es la delegada de la nostra delegació de publicacions, Mar Piquer.
Però abans d'aixó, vos deixem amb un xicotet video que representa alguns dels titulars que ens han deixat les dones pioneres d'enguany per nosaltres. > Pepa Gómez, vicepresidenta de la delegació de Cultura de JCF.

Doneu-li al play sense por i podreu visualitzar aquest video de les protagonistes del monográfic: Maruja Pinto – primera dona agremiada en el Gremi Artesà d’Artistes Fallers--; Merche de la Guía –una de les primeres dones dins de la directiva de la Interagrupació de

Falles--; Cristina Burdeos – primera Vicepresidenta de JCF—i Reyes Martí –

primera pirotècnica en disparar una mascletà del calendari oficial, una Nit del Foc i

la cremà de la falla municipal--.


I continuant el acte , i ja en el escenari , Mar Piquer després d'explicar el monográfic a través de una linea temporal amb els hites que han fet les dones al món de la festa .

< Una linea que tenim que anar completant fins que ja no tinga sentit >, comenta Mar Piquer, delegada de publicacions.

La delegada, seguidament, va anar solicitant la presencia al escenari del president de JCF, Pere Fuset, i les Falleres Majors de València per fer entrega dels llibres a Maruja (Caridad) Pinto (l'unica que va poder asisitir de les cuatre dones del monográfic), als familiars de les persones que ens han deixat este exercisi , així com als biografs, col-laboradors i les 12 xiquetes i 12 dones de les Corts d'Honor de les Falleres Majors. I com no, l'entrega entre el president Pere Fuset i les Falleres Majors de València 2020 i viceversa


Per a acabar, es van sucedir dos discursos, el de la Fallera Major de València 2020, Consuelo Llobell Frasquet que per primera volta a aquest acte dirigeix unes paraules plenes d'orgull i agraiment a les dones pioneres, convertin-se ella mateixa també en pionera.


< No deixeu mai de ser inspiració >, Consuelo Llobell Frasquet, FMV20.

I el de Pere Fuset, president de Junta Central Fallera.


Si voleu coneixer molst més detalls , al nostre Youtube trobareu el video complet del acte de presentació del Llibre Faller, que estem paralant al llarg d'aquest artícle.





Redacció: Eva Ortega

Imatges: JCF i Eva Ortega.










10 visualizaciones0 comentarios

Entradas recientes

Ver todo
bottom of page